Când leul rage

Prezentare pe ultima copertă:

Cercetarea cărții Amos a urmat de-a lungul secolelor și mai ales în ultimele decade un traseu inspirat de evoluția cercetării biblice în general și a criticii Vechiului Testament și a mișcării și literaturii profetice în particualar. Acest comentariu vine după mai bine de 30 de ani de la publicarea primei lucrări de acest fel în limba română asupra profeției lui Amos.

Pentru facilitarea lecturii profeților în general, capitolul introductiv abordează particularitățile discursului profetic din perspectiva criticii literare, cu exemple din scrierile profeților israeliți. Al doilea capitol trece în revistă problemele de natură introductivă ale cărții Amos, chestiuni care privesc autorul, data scrierii, calitatea documentului și a scriiturii, structura literară, conținutul teologic și relația sa cu Noul Testament.

Următoarele capitole sunt consacrate celor cinci secțiuni majore ale profeției. Textul este studiat pe unitățile impuse de structura poetică a discursului profetic. Este acordată atenție atât chestiunilor de natură literară și gramaticală, cât și celor de context socio-cultural și istoric. Accentul este pus pe textul existent în defavoarea investigării posibilelor surse.

La capătul muncii sufletului de a percepe mesajul lui Amos, dincolo de oracole și vedenii, se află lumea revelației lui Dumnezeu care ne paote încălzi sufletul și ne poate da direcție chiar și în secolul al XXI-lea.

Când leul rage – Silviu Tatu, Societatea Biblică din România, Oradea, 2010, 361 pag.

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s