Oradea s-a făcut iar de rîs

După ce baptiștii din Oradea s-au făcut de rîs, prin comunicatul jenant al „bloggerului” Paul Negruț care s-a trezit după 8 luni, campania josnică a lui Marius Cruceru îndreptată vizibil împotriva lui Iosif Țon, minciuna pastorului Doru Hnatiuc și minciunile pastorului Florian Negruțiu (Florin Negruț, președintele Comunității Baptiste din Oradea, fratele lui Paul Negruț), a venit rîndul penticostalilor orădeni să se facă de rîs.

Ioan Berar, unul dintre decanii de vîrstă ai penticostalilor, care a deținut mulți ani funcția de președinte al Comunității Oradea și de vicepreședinte al Cultului Penticostal, apare în blogosfera evanghelică cu o scrisoare „Câtre toţi fraţii de credinţa Penticostala din România”, postată sub numele Pângărirea memoriei.

Într-un scurt răspuns, Vasilică Croitor scrie: „Nu am răspuns până acum altor corifei ai perioadei comuniste care au debitat pamflete și poezii îndoielnice, cu atât mai mult nu voi polemiza cu Berar Ioan. Nu mă voi lansa acum într-o polemică în stilul folosit de domnia sa. Nu cred că este util sau cavaleresc. Epitetele cu care descrie cartea și pe cei care au recomandat-o arată care este nivelul discuției propuse. Cred că nimeni nu dorește să citească un răspuns în care să apelez la etichetări ale sale pe baza documentelor și acțiunilor întreprinse de el în perioada comunistă.”

În schimb, Emanuel Conțac, unul dintre editorii cărții „Răscumpărarea memoriei”, pe care o combate Ioan Berar, îi dă cîteva replici referitoare la chestiuni care îl privesc pe tînărul lector de la Institutul Teologic Penticostal.

Penibilul scrisorii lui Ioan Berar este însă surprins foarte bine de un comentator:

Sandu Roman: „Poate că fratele Berar Ioan făcea mai bine dacă ar fi păstrat tăcerea, chiar şi în cazul în care ar fi 100% nevinovat, având în vedere că nu este ameninţat cu arestul, iar la vârsta de 79 de ani, “cariera profesională” cred că nu-i mai este în pericol.

Lipsa oricărui argument solid, precum şi încercarea lamentabilă de a discredita autorul cărţii RM, pe care îl acuză printre altele că ar fi “afacerist” şi că s-ar fi făcut singur “judecător al celor vii şi al celor morţi” nu reuşeşte să stârnească nici o simpatie în inima “nici unui om cu mintea întreagă”, (ca să folosesc o expresie îndrăgită de fratele Berar).

Sunt de acord cu fratele Berar Ioan cu privire la un detaliu, şi anume că “epistola” sa este “lungă şi plictisitoare”. Totuşi, printre multe alte neajunsuri şi defecte, “epistola” are calitatea de a întări convingerea cititorului că dezvăluirile cuprinse în cartea “Răscumpărarea memoriei” sunt adevărate. Ca atare, cei care au de ales numai între cartea “Răscumpărarea memoriei” pe de o parte, şi “epistola de apărare” a fratelui Berar Ioan, de cealaltă parte, pot fi scuzaţi dacă vor da crezare în continuare celei dintâi.”

Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s