Alin Cristea: Scrisoare deschisă către conducerea Cultului Penticostal din România

Domnule președinte Moise Ardelean, domnule vicepreședinte Aurel Moldovanu, domnule secretar general Romu Mocan,

Vă scriu în legătură cu două cazuri publice, despre care consider că ar trebui să vă privească în mod prioritar: Luca Deneș și Levi Mircea Brădeanu.

Am solicitat rectorului Institutului Teologic Penticostal din București informații în legătură cu aceste două nume, mai exact dacă sînt absolvenți ai instituției respective.

În mod similar, vă solicit următoarele informații:

1. Luca Deneș este pastor ordinat în Cultul Penticostal din România? La ce biserică este pastor în prezent?

2. Mircea Levi Brădeanu este pastor ordinat în Cultul Penticostal din România? La ce biserică este pastor în prezent?

Scrisoarea deschisă însă are valoare ideatică chiar și în situația în care cei doi nu sînt pastori recunoscuți în Cultul Penticostal din România.

Deoarece cei doi sînt percepuți în spaţiul public ca PENTICOSTALI. Și ca EVANGHELICI.

În ceea ce privește prezența publică a lui Luca Deneș în spațiul public pe Internet, precizez că acesta a încercat să posteze un comentariu pe blogul România Evanghelică (34.000 de postări) care nu îi aparține, putînd induce astfel în eroare pe oricine, întrucît nu a specificat sursa / linkul.

Este vorba de un articol din 20 octombrie 2014 de pe blogul VioBota (platforma WordPress).

Acelaşi mesaj este postat pe contul lui Luca Deneş de pe Facebook, începînd cu 11 noiembrie 2014, după cîteva fraze ale lui Luca Deneș, iar la sfîrșit a adăugat două cuvinte.

Întrucît nu este precizată sursa, Luca Deneș se face vinovat de inducerea în eroare a cititorilor săi.

Pentru mine, care monitorizez de peste 12 ani mediul confesional evanghelic românesc, nu este nici o mirare, întrucît an de an am afirmat, pe baza dovezilor, că evanghelicii români nu sînt pregătiți pentru spațiul public pe Internet – reacționează pripit la stimuli interni și externi.

De asemenea, menționez faptul că Luca Deneș a scris MINCIUNI la adresa mea și a permis afișarea, în spațiul public pe care îl administrează, a MINCIUNILOR altora despre mine, precum și a unor referiri ignobile la persoana și activitatea mea (de interes public).

În ceea ce privește prezența publică a lui Levi Mircea Brădeanu în spațiul public pe Internet, vă semnalez faptul că acesta a scris MINCIUNI la adresa mea pe blogul lui, a folosit o fotografie a mea fără acordul meu (dar și alte imagini de pe Internet fără să menționeze sursa) și a dat dovadă atît de ignoranță cît și de obrăznicie.

Domnilor,

Consider că sînteți într-o situație jenantă, dar aveți ocazia să vă afirmați public devotamentul față de principiile creștine, prețuind adevărul și onoarea.

Avînd în vedere cele două exemple pe care vi le-am semnalat, consider că e de datoria dumneavoastră să vă exprimați poziția publică față de astfel de cazuri și ce aveți de gînd în viitor pentru a preîntîmpina astfel de cazuri grotești.

Contextul vă este defavorabil, avînd în vedere că memoria colectivă a reținut cel puțin două cazuri notorii din acest an, cazul Vladimir Pustan și cel al demisiei rectorului Corneliu Constantineanu.

În ceea ce mă privește, îmi exprim hotărîrea de a insista în anul 2015 asupra mediului confesional penticostal românesc, avînd în vedere că, deși în anii postdecembriști, a făcut pași importanți în ceea ce privește aspectele administrativ-instituționale și evenimentele publice organizate în spațiul public, se caracterizează prin mediocritate, ghetoizare și inconsistență IDEATICĂ. Mă refer la faptul că Biserica a purtat de-a lungul secolelor IDEI, care în prezent sînt muiate de evanghelicii români în muzică (de slabă calitate) și activism nonIDEATIC.

O dată cu noile tehnici de relaționare publică, mă refer la Internet / Facebook, se poate lesne observa un deficit de imagine cauzat asociației de biserici penticostale cunoscută sub numele de Cultul Penticostal din România.

Alin Cristea, 47 de ani, Oradea

Editorul blogului România Evanghelică (34.000 de postări)

“Evanghelicul român cu cea mai mare vizibilitate pe Internet”

“Cel mai cu vechime jurnalist evanghelic în spațiul virtual”

Președintele Asociației Thymos

http://romaniaevanghelica.wordpress.com/alin-cristea

http://asociatiathymos.wordpress.com/referinte

Reclame
Acest articol a fost publicat în Uncategorized. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s